Banner
 

Asta Casino

Banner

Foto van de week

 

Haaglandia F1 on Tour 2015

Hdia F1 on Tour 2015

 

Matzo Webdesign

Banner
Banner
Banner

Steun Stars in Their Eyes

Banner

Wellness en fitness ruimte is er ook voor niet selectie spelers!

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Interview Wouter de Kok en Aad de Lijster: “Wellness en fitness ruimte is er ook voor niet selectie spelers!”

(update maart 2012)

De nieuwe Wellness en fitness ruimte op de eerste etage in het achterste kleedkamergebouw (boven de ballenopslagruimte) is sinds januari 2011 in gebruik, dus alweer meer dan een jaar. Na het eerste interview met Aad de Lijster (sportmasseur, verzorging) begin 2011, leek het de redactie van de Haaglandia website een leuk idee om Wouter de Kok (fysiotherapeut) ook eens aan de tand te voelen over de ervaringen in het eerste jaar en over zijn verwachtingen voor de toekomst.

 

Wouter, wat is het doel van de ruimte en wat zijn jullie ervaringen in het eerste jaar?

Deze ruimte is uniek en dient als centraal punt voor fysiotherapie, verzorging en hersteltrainingen. Ik ben zelf belast met diagnostiek en fysiotherapeutische behandeling. In het dagelijks leven ben ik ongeveer 12 jaar actief geweest voor twee fysiotherapeuten in Den Haag en sinds november 2011 heb ik een drukke eigen fysiotherapeutische praktijk (SMC Westland in Poeldijk). Aad de Lijster is EHBO’er, verzorgt sportmassages en het tapen van spelers en begeleidt hersteltrainingen. Wij vinden dat een blessurebehandeling, wil de speler zo snel mogelijk weer kunnen spelen, zo snel mogelijk van start moet gaan. De bedoeling is dat onze activiteiten het spelplezier ven jeugdspelers en de resultaten van de jeugdteams ten goede komen, maar we verzorgen ook senior spelers.

 


 

Wat doen jullie dan eigenlijk precies en hoeveel spelers worden er behandeld?

We zijn vier keer per week geopend (maandag, dinsdag en donderdag vanaf 17.00 uur en zaterdag vanaf 09.00 uur). Per avond/zaterdag komen er gemiddeld 15 spelers om hun blessures te laten behandelen, voor massage of voor adviezen. Vaak gaat het om klachten, pijn of ongemak aan spieren, enkels, knieën, liezen, maar het kan ook gaan om rugklachten, spierscheuringen en voetklachten (verkeerd schoeisel). Het is belangrijk om snel en professioneel vast te stellen wat er precies aan de hand is, wanneer een speler een klacht heeft of over bepaalde zaken twijfelt. Ik kan dan als fysiotherapeut vaststellen welke behandeling nodig is. Vaak is een korte massage door Aad, een advies over hoe verder te gaan, of een aai over de bol, voldoende. Meestal valt het wel mee; 90% van de spelers komt maar één keer! Opvallend is wel dat we selectiespelers vaker langs zien komen met dezelfde spierklachten.

 

Bij ernstiger blessures kan een uitgebreider fysiotherapeutische behandeling of zelfs een verwijzing naar een specialist nodig zijn. Het vaststellen van de ernst en de oorzaak van klachten is ook mentaal van belang voor de speler (en zijn trainer), omdat twijfels over bepaalde klachten een jeugdspeler belemmeren in zijn training- en spelintensiteit en dus in zijn ontwikkeling als voetballer.

 

Wat vinden jullie belangrijk voor de toekomst?

In het eerste jaar hebben we gemerkt dat vooral selectiespelers de Wellness en fitness ruimte bezoeken, terwijl deze juist bedoeld is voor alle spelers. Nu kan het zijn dat bij niet-selectiespelers minder blessures voorkomen, omdat ze wat minder intensief trainen. Maar wij denken dat dit ook komt door onbekendheid bij spelers, trainers en ouders van spelers. Bij voedings- en bewegingsadviezen aan jongere spelers is de bewustwording van ouders heel belangrijk. Ze moeten zich de vraag stellen of hun kind voldoende en goed beweegt en of het de juiste voeding krijgt.

 

We willen alle trainers, ook die van niet selectieteams, dan ook oproepen om hun spelers naar ons toe te sturen als ze klachten of vragen hebben over de volgende onderwerpen:

-        Pijn aan spieren of aan gewrichten als enkel, knie en rug (fysiotherapie en verzorging);

-        Pijn aan voeten (advies over voetbalschoenen);

-        Problemen met conditie (voedings- en bewegingsadviezen);

-        Voorkomen van overbelasting en loopadviezen.

 

 

 

Bepaalde ongemakken zijn vaak signalen dat er iets niet goed is of niet goed gaat. Wanneer een speler en zijn trainer deze signalen negeren, dan kunnen er ernstiger blessures ontstaan. Ook ouders en trainers moeten daarin dus hun verantwoordelijkheid nemen. Verder is een voordeel van behandeling bij de club dat er overzicht en goed contact is en dat gemakkelijk met de trainer kan worden gecommuniceerd over de stand van zaken en de trainingsaanpak.

 

Wouter en Aad, hebben jullie nog bepaalde ideeën of adviezen voor Haaglandia als club? 

Zoals hiervoor aangegeven vinden wij het belangrijk dat ook spelers uit de breedtesport, die zich natuurlijk ook altijd kunnen ontwikkelen tot selectiespelers, hun weg naar de verzorging weten te vinden. Verder denken wij dat ook nog winst is te behalen op het gebied van blessurepreventie.

 

Sommige zaken zijn betrekkelijk eenvoudig. Ik geef een voorbeeld; Onlangs kwam er een spelertje samen met zijn vader bij me. Hij had al maanden last had van beide voeten en vertelde dat hij nieuwe voetbalschoenen had gekregen van maar liefst € 120,=. Ik bekeek zijn voeten en vroeg hem vervolgens de nieuwe voetbalschoenen aan te trekken, wat hij met een van pijn verwrongen gezicht deed. Het was meteen duidelijk dat deze speler een ander soort schoenen nodig had (waarna vervolgens het gezicht van de vader van pijn vertrok…….). Adviezen over schoeisel zouden in samenwerking met een voetbalschoenen specialist verenigingsbreed kunnen worden gegeven (voorlichtingsavond aan het einde of het begin van het seizoen?). Ook zou een voorlichtingsavond kunnen worden georganiseerd over voeding en bewegingsadviezen.

 

Verder kan de trainingsaanpak eventueel wat worden bijgesteld. Soms zie je dat vier of vijf spelers van een bepaald team met dezelfde blessures langs komen, dan kan een advies aan de betreffende trainer op zijn plaats zijn. We willen eigenlijk aan het jeugdbestuur voorstellen dat we tegen het einde van het seizoen met trainers in een kort gesprekje even de spelers uit hun team en de blessures doorlichten. Periodiek overleg hoeft niet veel tijd te kosten, maar kan blessureleed in de toekomst voorkomen.

 

O.k. ik ben zelf trainer van een breedtesportteam en weet nog wel spelers die een bewegingsadvies kunnen gebruiken, die kunnen we dus gewoon langs sturen?

Ja, dat is precies wat we bedoelen en natuurlijk dan liefst samen met hun ouders. We hopen dat alle spelers en ouders die vragen hebben onze ruimte weten te vinden. Je moet gebruik maken van de mogelijkheden die Haaglandia biedt. Je kunt beter een keer voor niets komen, dan dat een blessure verder verergert. Het is belangrijk om lichamelijke problemen en ongemakken te bespreken en waar mogelijk op te lossen. Spelers en hun ouders kunnen ook telefonisch een afspraak maken:

 

-        Voor diagnostiek en fysiotherapie bij Wouter de Kok (06-23068683);

-        Voor verzorging, tapen en sportmassage bij Aad de Lijster (06-20503708).

 

Wouter en Aad, bedankt voor het interview en ik hoop dat alle spelers de weg naar jullie mooie wellness en fitness ruimte weten te vinden!